Sinds kort is het mogelijk om met het gratis programma Adobe XD, voice experience te prototypen en deze direct naar je Amazon Echo te exporteren. Daar zijn we als voice team natuurlijk direct mee gaan experimenteren.

Prototypen

Prototypen voor voice deden we al eerder met Dialogflow van Google. Dialogflow is alleen niet bedoeld om te prototypen en dat merk je al snel wanneer je ermee aan de slag gaat. Na het aanmaken van een Google Cloud project gaat het programma al snel verbanden leggen en vorige vragen terugroepen om zodoende tot een ander antwoord te komen. Voor prototypen vaak niet ideaal waardoor je om dit soort technieken heen moet werken om een test te draaien. Met Adobe XD kunnen prototypes dus wat natuurlijker worden opgezet omdat er geen Machine Learning achter zit. Bovendien ben je met Dialogflow geneigd om verder door te ontwikkelen dan wat voor een prototype nodig is. Verloren tijd dus.

Zelf aan de slag

De methode is super toegankelijk. Iedereen met internet kan z’n eigen voice action prototype maken. Download gratis Adobe XD en open een nieuw project. Een canvas kan elk een zelfgeschreven tekst uitspreken zodra je binnen het prototype op dat canvas terecht komt. Net als bij interface design, maak je elementen die kunnen doorlinken naar een ander artboard. Bij voice is dit vaak tekst. Hier kun je selecteren dat wanneer XD een bepaalde tekst verstaat, hij door linkt naar een ander artboard. Op deze manier kun je onbeperkt veel zinnen laten doorlinken en heb je al een voice action gemaakt. Doormiddel van een plugin is het exporteren naar de Echo een fluitje van een cent, maar je kunt het prototype ook zonder Echo testen binnen Adobe XD.

Mogelijkheden

Vanwege de laagdrempelige instap is het voor vrijwel iedereen mogelijk om snel een prototype te maken en klanten te laten ervaren hoe hun voice action zou draaien. Je hebt volledige controle en vrijheid om de perfecte conversatie in te regelen. Let er wel op dat Alexa nog geen Nederlands spreekt en de conversatie daarom in het Engels moet verlopen.

Durf jij het aan?

Wil jij als merk echt waardevolle conversaties creëren en integreren met je bestaande data? Neem dan contact op met onze Voice Business Developer en kom meer te weten over de mogelijkheden.